Άρθρα Ιδέες και Νέα Προϊόντα!

20/02/2020
από Σταύρος Μαργιώλος

Διαβάστε τα νέα μας άρθρα, ιδέες και απόψεις για την αειφορία, τα φυσικά και οικολογικά προϊόντα, το zero waste και την οικολογία!

Τι είναι (ή δεν είναι) Zero Waste, Sustainability και τι οικολογικά προϊόντα..

22/11/2021
από Γιώργος Μαργιώλος
zero waste sustainability αειφορια οικολογικα προιοντα

Zero Waste | Μπορώ να το εφαρμόσω απόλυτα;

Έχετε ακούσει τον όρο "Zero Waste";
Σας είναι γνωστές έννοιες όπως βιωσιμότητα, όπως η κυκλική οικονομία και η ηθική ή βιώσιμη μόδα;
Ο όρος υποδηλώνει πλήρη απουσία αποβλήτων;
Ωστόσο, είναι δυνατόν οι άνθρωποι να παράγουν 100% μηδενικά απόβλητα;

Πιθανώς όχι. Ωστόσο η φιλοσοφία του zero waste έχει κερδίσει έδαφος το τελευταίο διάστημα. Οι απορίες που γεννιούνται πάρα πολλές, οι δυσκολίες επίσης.

"Χρειάζομαι πιο πολύ χρόνο και κόπο, πολλές φορές μου κοστίζει παραπάνω, πολλές φορές αποθαρρύνομαι και τα παρατάω.."

Σκοπός του άρθρου είναι να εστιάσει στις βασικές αρχές του zero waste και να το συνδέσει πρακτικά με την πραγματικότητα δηλαδή με τα μέρη που επηρεάζουν και επηρεάζονται. Σκοπός επίσης είναι να αναδειχθεί το πρόβλημα όχι ως ατομικό αλλά συνολικά, συλλογικά και ποιές οι ευκαιρίες για να συζητηθεί τώρα μια άλλη αντιμετώπιση στην παραγωγή, την βιομηχανία, την οικονομία, την αειφορία και μια τάση που ίσως αποφέρει ώφελος προς όλες τις πλευρές.

Zero Waste | μια πρόνοια

Η φιλοσοφία Zero waste βασίζεται στην ιδέα της διαχείρισης των πρώτων υλών με τρόπους που διατηρούν την αξία του τελικού προϊόντος, μειώνουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και διατηρούν ανέγγιχτους τους φυσικούς πόρους. Από την αρχή, δηλαδή την επιλογή της πρώτης ύλης, την επεξεργασία, την κατασκευή,τη συσκευασία, τη μεταφορά, μέχρι και τον τρόπο διάθεσης στον τελικό καταναλωτή. Επιδιώκει να διασφαλίσει ότι τα προϊόντα μπορούν να επισκευαστούν, να επαναχρησιμοποιηθούν ή να ανακυκλωθούν πίσω στη φύση ή ακόμα να αλλάξουν τρόπο χρήσης. Το zero waste είναι η πρόνοια, δηλαδή η μετάβαση από τη διαχείριση απορριμμάτων μέσω καύσης ή χωματερών σε ένα σύστημα ανάκτησης πόρων προστιθέμενης αξίας.

Το Zero Waste ορίζει ως μηδενικά απόβλητα τη διατήρηση όλων των πόρων μέσω υπεύθυνης κατανάλωσης, επαναχρησιμοποίησης και ανάκτησης προϊόντων, συσκευασιών και υλικών. Η εφαρμογή του θα εξαλείψει την καύση ή την ταφή των απορριμμάτων και θα αποτρέψει όλες τις απορρίψεις στη γη, το νερό ή τον αέρα που απειλούν το περιβάλλον ή την ανθρώπινη υγεία, μέσω της μείωσης της υπερβολικής κατανάλωσης και της μεγιστοποίησης της ανάκτησης στερεών αποβλήτων μέσω κομποστοποίησης και μέσω ανακύκλωσης.

Αειφορία μια καθόλου πρωτότυπη ιδέα..

Ένας στόχος του zero waste είναι να καθοδηγήσει τους ανθρώπους να κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους έτσι ώστε να μιμούνται τους βιώσιμους φυσικούς κύκλους. Μια καθόλου πρωτότυπη αειφορία, όπως συμβαίνει στη φύση δηλαδή. Στους φυσικούς κύκλους, τα πιθανώς απορριπτόμενα υλικά γίνονται πόροι για χρήση από άλλους- με παρόμοια ή και διαφορετική χρηστικότητα. Δεν εστιάζει δηλαδή μόνο στους φυσικούς πόρους αλλά και στην μείωση στην κατανάλωση ενέργειας και την αποδοτική παραγωγή.

Σημασία Zero Waste

Η προσέγγιση μηδενικών αποβλήτων απαιτεί καινοτόμο σχεδιασμό και διαχείριση προϊόντων και διαδικασιών για τη συστηματική μείωση του όγκου και της τοξικότητας των υλικών. Αντιμετωπίζει το πρόβλημα των απορριμμάτων ενθαρρύνοντας και δημιουργώντας στρατηγικές για φιλική προς το περιβάλλον παραγωγή και συσκευασία και διαχείριση πόρων. Εστιάζει στην παραγωγή πιο ανθεκτικών προϊόντων, με μεγάλη ωφέλιμη διάρκεια ζωής, που αποσυναρμολογούνται ή βιοδιασπώνται εύκολα στο τέλος της ζωής τους.

Οικολογικά προϊόντα, εταιρίες, καταναλωτής..

Το δίπολο καταναλωτής, παραγωγός είναι η εστία σε αυτή τη φωτιά. Υπάρχει φυσικά η πρακτική πλευρά, η οποία ασχολείται με τις ενέργειες των καταναλωτών και στοχεύει στην πρόκληση αλλαγών συμπεριφοράς. Και η άλλη πτυχή όμως αφορά τον συστηματικό σχεδιασμό και λειτουργία για την πρόληψη της σπατάλης. Και οι δύο πτυχές είναι σημαντικές για τη δημιουργία μιας τέτοιου είδους οικονομία. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος (μη γελιόμαστε) της ευθύνης βαρύνει τους σχεδιαστές και τους κατασκευαστές προϊόντων. Και ο ένας μπορεί να δείξει τον δρόμο στον άλλον. Η ανησυχία των καταναλωτών έχει στρέψει πολυεθνικούς ομίλους να συμμορφωθούν έστω και τώρα στη διαμόρφωση πράσινου μοντέλου λειτουργίας. Να μια δύναμη προς αξιοποίηση. Αυτό βέβαια καθόλου αθώα καθώς αποσκοπούν σε άνοδο πωλήσεων. Έστω και έτσι...

Το άρθρο συνεχίζεται...

Φλοιός Ρυζιού | Kούπες Καφέ & Δοχεία Φαγητού Thepanda.gr

10/12/2020
από Σταύρος Μαργιώλος
κούπες-καφε-θερμος-καφε

Φλοιός Ρυζιού | Kούπες Καφέ & Δοχεία Φαγητού

Ο φλοιός ρυζιού είναι υποπροϊόν (απόβλητο) της καλλιέργειας ρυζιού ο οποίος συνήθως καίγεται ή απορρίπτεται με πολύ κακές περιβαλλοντικές συνέπειες.

Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται στις κατασκευές σαν δομικό υλικό αλλά και σαν μονωτικό υλικό.

Αυτό συμβαίνει λόγω της υψηλής του πυκνότητας και των εξαιρετικών μονωτικών ιδιοτήτων του που διαθέτει.

Η Huski Home βρήκε μια πιο βιώσιμη χρήση και το χρησιμοποίησε στα οικολογικά ποτήρια καφέ.

Θερμος καφε απο φλοιο ρυζιου

Διαλέξτε το αγαπημένο σας χρώμα ανάμεσα σε Lagoon, Violet, Coral, Rose, Pistachio ή Duck Egg!

Μάθετε περισσότερα...

Οι φλοιός ρυζιού είναι ένα παραπροϊόν (απόβλητο) της βιομηχανίας του ρυζιού, και υπάρχει σε απίστευτη αφθονία!

Σκεφτείτε μονάχα πόση ποσότητα ρυζιού καλλιεργείται και καταναλώνεται παγκοσμίως κάθε μέρα!

Τυπικά ο μη επεξεργασμένος φλοιός ρυζιού πρέπει να καεί για να εξαφανιστεί και αυτό είναι εξαιρετικά κακό για το περιβάλλον.

Ο ανακυκλωμένος φλοιός ρυζιού, ωστόσο, είναι βιοαποικοδομήσιμος, πράγμα που σημαίνει ότι αν το βάλετε στο έδαφος τελικά θα διαλυθεί.

Ευτυχώς στη Huski Home βρήκαν μια πολύ καλύτερη, και πολύ πιο βιώσιμη χρήση σε αυτές τις υπέροχες κούπες!

Μη χάσετε την ευκαιρία να δείτε τα δοχεία φαγητού της Huski που φτιάχνονται επίσης από ανακυκλωμένο φλοιό ρυζιού

Βιώσιμα Υλικά - Βιώσιμο Μέλλον!

20/02/2020
από Γιώργος Μαργιώλος
αειφορια-οικολογια

Τι σημαίνει η αειφορία (sustainability) από περιβαλλοντική άποψη;

Aειφορία - sustainability - Βιωσιμότητα

Μια απλή ερμηνεία είναι η ικανότητα ενός πόρου να διατηρείται, να ανανεώνεται.

Γίνεται δε η παραδοχή ότι οι πόροι είναι πεπερασμένοι έτσι η χρήση τους στο παρόν, οφείλει να γίνεται με σύνεση για να μην υποθηκεύει τις μελλοντικές ανάγκες.

Θέλει την παραγωγή δυναμική, μη επιβλαβή για το περιβάλλον, να αποστρέφεται την εξάντληση φυσικών πόρων και να μεταβαίνει σε όλο και πιο φιλικές για το περιβάλλον πρώτες ύλες

Αειφορία και Κύκλοι Ζωής Προϊόντων

αειφορια | ανακυκλωση | οικολογια

Τα προϊόντα περνούν από έναν κύκλο ζωής που αρχίζει με την παραγωγή και τελειώνει με τη διάθεση και χρήση τους.
Οι πρώτες ύλες εξάγονται από τη φύση, μετατρέπονται σε χρήσιμα αγαθά, έχουν λειτουργική ζωή και τελικά απορρίπτονται.

Οι βιώσιμες πρακτικές εξετάζουν κάθε βήμα του κύκλου και προσπαθούν να αποφύγουν αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Βιωσιμότητα ή αειφορία είναι ένας πολύπλοκος όρος που μπορεί να περιλαμβάνει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα (zero waste - low waste) καθώς και τις κοινωνικές ή οικονομικές πτυχές ενός προϊόντος ή μιας παραγωγικής διαδικασίας

Τα αειφόρα προϊόντα (sustainable products) είναι εκείνα τα προϊόντα που παρέχουν περιβαλλοντικά, κοινωνικά και ίσως 
οικονομικά οφέλη. Παράλληλα είναι αυτά που προστατεύουν τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον καθ 'όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους, από την εξόρυξη πρώτων υλών τη συσκευασία,τη μεταφορά μέχρι την τελική διάθεση και χρήση.

Για παράδειγμα, η προσεκτικά διαχειριζόμενη κοπή δέντρων για την παραγωγή ξυλείας επιτρέπει στο δάσος να αναπτύσσει νέα δέντρα με ρυθμό που μπορεί να συμβαδίσει με την ανάγκη για ξύλινα υλικά.



Παραδείγματα Βιώσιμων Πόρων

Το ξύλο, το μπαμπού και άλλα φυτικά υλικά είναι βιώσιμα επειδή αναπτύσσονται φυσικά. Το αργίλιο, ο χαλκός και άλλα μέταλλα ανακυκλώνονται επ 'αόριστον. Το χαρτί και τα συναφή  προϊόντα που βασίζονται σε φυσικές ίνες, μπορούν να ανακυκλωθούν και να υποβαθμιστούν γρήγορα όταν απορριφθούν. Κοινά βιώσιμα δομικά υλικά περιλαμβάνουν φελλό, φλοιό ρυζιού, χάλυβα και ανακυκλωμένα πλαστικά.


Αειφορία και Ανακύκλωση

Η ανακύκλωση είναι βιώσιμη, επειδή μειώνει τόσο την ανάγκη για πρώτη ύλη στην αρχή του κύκλου ζωής όσο και το χώρο υγειονομικής ταφής στο τέλος. Τα παράγωγα ανακύκλωσης μετάλλων και γυαλιού μπορούν με κατάλληλη επεξεργασία να ξαναχρησιμοποιηθούν σχεδόν χωρίς περιορισμό. Το χαρτί και το χαρτόνι μπορούν επίσης να ανακυκλωθούν μερικές φορές, αν και όχι για πάντα.


Βιώσιμη Προοπτική

Στο τέλος της ζωής ενός προϊόντος, τα υλικά που κατασκευάζονται είναι βιώσιμα μέσω της ανακύκλωσης ή της επαναχρησιμοποίησης ή αν αποσυντίθενται με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον. Εκτός από τη χρήση βιώσιμων υλικών, ορισμένες επιχειρήσεις προσφέρουν προγράμματα ανακύκλωσης που οδηγούν τα προϊόντα στην ανακύκλωση και όχι σε στοίβες χώρων υγειονομικής ταφής. Αυτό ενθαρρύνει ενεργά τους πελάτες να διαχειρίζονται τα απορρίμματα τους με βιώσιμο τρόπο.